Vitamín
Vitamíny jsou látky, které jsou potřebné ke správnému fungování metabolismu a které musí být tělu dodávány (až na některé výjimky) potravou. Člověk není schopen si tyto látky vytvářet sám, je tedy závislý na jejich přívodu zvenčí. Ač jsou vitamíny potřebné pouze v nepatrných koncentracích, jejich nedostatek může mít pro organismus velice vážné a někdy nevratné následky. Vitamíny jsou buď součástí enzymů, účastní se tedy průběhu chemických reakcí v organismu, nebo působí jako antioxidanty, kdy brání poškozování buněk radikály.
Vitamíny jsou přiváděny nejčastěji potravou, pro jejich absorpci je nutná plnohodnotná funkce trávicího traktu. Některé vitamíny jsou teprve v těle upravovány na účinné látky. V tvorbě vitamínu K a B12 je důležitá též produkce střevními bakteriemi.
Nedostatečný přívod vitamínů vyvolává hypovitaminózu až avitaminózu. Je způsoben buď nedostatečným příjmem v potravě, poruchou jejich vstřebávání nebo přeměny v organismu. U některých vitamínů je možno jejich nadměrným příjmem vyvolat hypervitaminózu, která může být na škodu.
Vitamíny se dělí na vitamíny rozpustné v tucích (A, E, D, K) a vitamíny rozpustné ve vodě (vitamíny skupiny B, C, PP, kyselina pantothenová, biotin, folát).
Vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích je podmíněno vylučováním žluči do střeva. Pokud k tomu nedochází, nebo jen v nedostatečné míře, může vzniknout jejich nedostatek i při adekvátním příjmu.
Vitamín A
Vitamín A (retinol) je obsažen v živočišných výrobcích (rybí tuk, máslo, játra, vejce) a v zelenině (mrkev, kapusta - zde je ve formě provitaminu beta karotenu). Beta karoten na rozdíl od A vitamínu nevyvolává hypervitaminózu, jeho nadměrný příjem vede ale k oranžovožlutému zabarvení kůže. Vitamín A je nezbytný pro správné funkce a růst buněk, retinoidy (látky odvozené od vitamínu A) jsou používány k léčbě psoriázy. Další důležitou funkcí je jeho vztah k procesu vidění. Dále má antikancerogenní účinky a beta karoten také antioxidační působení.
Nedostatek vitamínu A se projeví šupinatěním kůže, atrofií sliznic, vysycháním spojivkového vaku a šeroslepostí.
Hypervitaminóza poškozuje játra, působí vypadávání vlasů, poškozuje sliznice a kosti. V těhotenství může mít teratogenní účinek na plod.
Vitamín D
Vitamín D (kalciferol, kalciol) je vitamín nezbytný pro hospodaření těla s vápníkem a fosforem. Zdrojem jsou potraviny (olej z tresčích jater, ryby, vejce, játra, mléko). Také se ale tvoří v těle (jedna z výjimek) z prekurzoru, který je v kůži (7-dehydrocholesterolu). Z toho se po ozáření UV zářením tvoří vitamín D. Dále se vitamín D upravuje na svůj konečný aktivní produkt v játrech a ledvinách, proto je nezbytná jejich správná funkce.
Nedostatek vitamínu D se projeví nesprávnou mineralizací kostí. V dětství tak může vzniknout křivice (rhachitida), v dospělosti osteomalacie.
Vitamín D je podáván novorozencům jako prevence vzniku růstových poruch.
Nadbytek je vzácný, projeví se trvalou žízní, svěděním kůže, průjmy a zvracením.
Vitamín E
Vitamín E (alfa tokoferol) je obsažen v rostlinných olejích a semenech (pšeníčné klíčky, slunečnice, soja, kukuřice, olivy), v zelenině a mléku. Jeho hlavní funkcí je, že slouží jako antioxidant. Tím snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, oddaluje stárnutí a má antikancerogenní působení.
Vitamín K
Vitamín K (fylochinon) má dva zdroje. Jedním z nich je potrava (zelenina - brokolice, květák, zelí), ovesné vločky a játra. V těle je potom druhý zdroj, bakterie E. coli, která produkuje vitamín K ve střevě. Vitamín K se účastní procesu srážení krve, respektive jeho přítomnost je nezbytná pro tvorbu některých srážecích krevních faktorů.
Nedostatek vitamínu se projeví zvýšenou krvácivostí, mohou vznikat krvácivé projevy na kůži a sliznicích.
Nadbytek může vyvolat hemolýzu (rozpad červených krvinek).
Vitamíny rozpustné ve vodě slouží většinou jako kofaktory enzymů v organismu, umožňují a optimalizují některé biochemické reakce.
Vitamíny skupiny B
Mezi vitamíny skupiny B patří vit. B1 - thiamin, B2 - riboflavin, vit. B6 - pyridoxin a vit. B12 - kobalamin. Jejich příjem je nutno zvýšit v těhotenství. U lidí závislých na alkoholu hrozí zvýšené riziko nedostatku těchto vitamínů.
Vitamín B1
Vitamín B1 se účastní metabolismu sacharidů a aminokyselin. Jeho zdrojem jsou kvasnice (taktéž ostatních vit. B), pšeničné klíčky a otruby, celozrnné mouce, vepřovém mase a mléce.
Jeho nedostatek se projevuje onemocněním zvaným beri-beri (vážná postižení nervového a kardiovaskulárního systému).
Vitamín B2
Vitamín B2 je součástí oxidačních enzymů v těle. Zdrojem jsou játra, kvasnice, maso a mléko.
Nedostatek nemá specifické projevy. Dochází k poruchám jater a sítnice, vzniku anemie, depresím, často se projevuje praskáním ústních koutků. Jeho nedostatek doprovází také pomalé hojení ran.
Vitamín B6
Vitamín B6 je obsažen v játrech, rybách, mléku, celozrnné mouce, bramborech, banánech a zelenině.
Nedostatek se projeví záněty kůže, sliznic a poruchami nervového systému.
Vitamín B12
Vitamín B12 se podílí na metabolismu některých aminokyselin. Jeho zdrojem jsou živočišné potraviny - játra, vnitřnosti, vejce, mléko, sýry. V rostlinách je ho nedostatek.
Jeho absence se projeví vznikem anemie (perniciozní) a neurologickými příznaky z poškození nervového systému a oslabením imunity.
Niacin
Niacin, neboli vitamín PP je kyselina nikotinová. Je obsažena v kvasnicích, otrubách, játrech, rybách, vejcích, rýži a těstovinách.
Nedostatek vyvolává onemocnění zvané pelagra, projevující se záněty kůže, průjmy a demencí.
Kyselina pantothenová
Kyselina pantothenová je součástí koenzymu A. Působí proti stresu a zvyšuje obranyschopnost organismu. Také působí proti vzniku aterosklerozy, zabraňuje nadýmání a urychluje hojení.
Vitamín H
Vitamín H (biotin) je obsažen v mnoha potravinách, ale je také syntetizován střevní flórou.
Jeho nedostatek má za následek kožní záněty,
nechutenství a bolesti svalů.
Kyselina listová (folát) je obsažen v zelených rostlinách a je nezbytný
pro správné fungování vit. B12. Je nutné zvýšit příjem
v těhotenství.
Při nedostatku vzniká anemie.
Vitamín C
Vitamín C se nachází v citrusových plodech, rybízu a paprice a dalším ovoci a zelenině. Ovlivňuje obranyschopnost organismu, má vliv na tvorbu pojiva, na hojení, ovlivňuje pozitivně mozkovou kůru.
Nedostatek se projeví jako skrobut (kurděje - otoky sliznic, vypadávání zubů, vadná tvorba kostí a poškození cév.
Všechny tyto vitamíny je možno kromě přirozených zdrojů získat také v syntetické podobě. V dnešní době se s případy hypovitaminózy už nesetkáme moc často, výjimku tvoří alokoholici, spíše je dnes problém s hypervitaminózou u některých vitamínů. Proto je dobré držet se zásady všeho s mírou i u věcí zdraví prospěšných.
© 2021 Vitalion.cz, Napište nám | Podmínky užití | Poučení OOU | Reklama | Mapa webu
Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.